Granit Nedir , Granit Uygulama
Granit Nedir?
Türkiye genelinde mutfaklarda ve banyolarda kullanılan en popüler tezgah malzemelerinden biridir. Birçok ev sahibi granitin kökeni ve bileşimini merak ediyor. Diğer ev sahipleri, uygulamaları için doğru malzeme türünü seçmek için bilgi isteyebilir.
İşte granit kompozisyonu ve merakınızı tatmin etmenize yardımcı olabilecek özellikleri hakkında kısa bir açıklama.
Granit, Magma veya Lava’nın ağır baskılar altında soğuduğu ve katılaştığı milyonlarca yıl boyunca Dünya kabuğunun altında oluşan doğal olarak oluşan bir kayadır. Granite Latince ateş anlamına gelen “Ignis” kelimesinden türetilen Igneous Rock denir. Granit, kuvars, feldispat ve mika’nın üç ana bileşen olduğu çeşitli mineraller içerir.
Granit oluşturmak için meydana gelen jeolojik süreç zaman içinde yavaşça gerçekleşir. Yoğun ısıdan kaynaklanan yavaş soğutma işlemi, graniti güçlü ve yoğun bir malzeme haline getirir.
Granit Mineral Oranları
Granitin büyük bir kısmı feldispattan oluşur. Granit ayrıca önemli miktarda kuvars içerir. Mika ve amfibol, granit karışımının küçük yüzdelerini oluşturur.
Granit içindeki minerallerin oranları değişkendir. Gerçek granitin bir petrolog tanımına uymak için, malzeme yüzde 10 ila 50 felsik malzeme ve yüzde 65 ila 90 toplam feldispat minerali içermelidir.
Taşlar gibi granit
Bazıları doğal olarak bulunan, bir petrolog açısından tam olarak granit olmayan, ancak ticari açıdan granit olarak adlandırılan taşlar.
Şist taşı
Bunlar granit gibi magmatik kayaçlar değildir ve aslında metamorfik kayalardır. Şist daha fazla mikadan oluşur ve mika daha lapa lapa bir malzeme olduğu için Schist’in parlatılması ve tezgah haline getirilmesi daha zor olacaktır.
Gneiss Taşı
Türkiyede tezgah malzemesi olarak kullanılan taşların büyük bir kısmına yaygın olarak granit levhalar denir , ancak aslında Gneiss kayalarıdır.
Gneiss, fiziksel özelliklerinde granit kayaya daha yakın olması için çok yüksek sıcaklıklarda ve basınçta daha fazla metamorfizma geçirmiş başka bir metamorfik taştır. Açıkçası, magmatik kayalar olmadıkları için gerçek granitler değildirler. Sertlikleri ve dayanıklılıkları Granitinkine yakın olduğu için tezgah malzemesi olarak kullanılabilir.
Soğutma
Yavaş soğutma süresi granit oluşumunda etkilidir. Granit içindeki kristaller, Dünya’nın yüzeyinin altında sıvı-sıcak kaya soğurken gelişir. Soğutma işlemi sırasında kristaller büyür, bu da granit içinde yoğunluk ve şaşırtıcı derecede güzel bir görünüm yaratır.
Granit Boyama
Granitte bulunan minerallerin karışımı, kendine özgü bir renk vermek için birleşir. Granit genellikle gri, beyaz, kırmızı veya pembe bir renge sahiptir. Granit ayrıca koyu gri veya siyah olabilir. Koyu renkli minerallerin lekeleri, granit boyunca görünür ve renk farklılıkları verir.
Çeşitli mineral kalıntıları granite farklı renkler verir. Örneğin, granit Hematit (Demir Oksit) inklüzyonlarından Kırmızı renk alır ve Feldspat içine Potasyum inklüzyonları ile Yeşil renk alır.
Granitin Jeolojik Konumu
Granit, dünyanın kıtasal kabuğunun içinde bolca oturma eğilimindedir. Sedimanter kaya oluşumları graniti kapsar. Zamanla tortul kayaçlar hareket edebilir veya aşınabilir. Bu olduğunda, granit ortaya çıkar.
Jeologlar tortul kaya örtüsünün altında yatan granitleri “bodrum kayalar” olarak adlandırırlar. Granit, yukarıdaki kaya katmanının temelini oluşturur.
Granit Çıkarma
Dünyadan granit çıkarılması çeşitli madencilik ve taşocakçılığı süreçlerini içerir.
Ucuz patlatma ekstraksiyon yöntemi, kaya yüzeyine bir delik delmeyi ve granit bloklarını çıkarmak için alanı patlatmayı içerir. Hava yastığı çıkarma işlemi granit kayaları gevşetmek için patlama yerine hava kullanır. Taş kesimi, hassas makineler kullanarak dünyadan granit kesilmesini gerektirir. Taş kesme ekstraksiyonu en pahalı fakat en doğru ekstraksiyon yöntemidir.
Doğal taş imalatçısının çeşitli kaya türleri ile iyi bir şekilde anlaşılması gerektiği açıktır, böylece ev sahiplerine projeleri için doğru taş seçimi hakkında bilgi verilebilir.
Şık granit ve mermer levhalar çoğu renkler stoklarımızda hazır Taş uzmanlarımız, projeniz için doğru taş seçimi konusunda size tavsiyede bulunabileceklerdir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN